петък, 15 юли 2016 г.

ОФШОРНА ФИРМА - ХАРАКТЕРИСТИКА

На различни места по света съществуват офшорни зони, които позволяват регистрация на юридически лица при особен данъчноправен режим. 
Офшорна зона - това е място, където може да се регистрира търговско дружество, което по закон се облага с много ниски или никакви данъци, включително данък печалба, като най - често данък печалба изобще не се дължи.



Най-често се заплаща не данък, а единствено годишна такса, която варира в зависимост от предпочетената зона. Друго голямо преимущество е, че не се дължи заплащане на данък върху доходите, а печалбата може да се изнася свободно зад граница.
Има обаче ограничително изискване, според което компанията не може да участва в никаква стопанска активност на мястото на регистрацията си, нито да сключва договори и сделки с местни компании.Единствено позволена е стопанска дейност по управление и поддръжка на бизнеса.
Офшорната компания е местно лице спрямо държавата, където е регистрирана и следователно е данъчно задължена само към нея.
Съгласно българското законодателство правните норми, разглеждащи развитието на обществените отношения, характерни за офшорните компании са регламентирани във валутния закон. Всяка сделка във връзка с извършване на инвестиция в чужбина, каквато по естеството си се явава придобиване на участие в офшорна фирма с възможностза контролиране на над 10% от гласовете в ОС подлежи на деклариране пред БНБ.
Съгласно българското законодателство дивидентите, начислени към местни лица, които не са търговци подлежат на облагане по чл. 194, ал. 1 от ЗКПО, изключени са само местните юридически лица. Основните преимущества на офшорните компании са възможностите за преразпределение на печалбата, за електронна търговия,инвестиране и сделките с интелектуална собственост.
Чрез преразпределението на печалбата се постига намаляване на данъците от страни с високи данъчни ставки към страни с ниски такива, например стоката се закупува от офшорна компания и се препродава на вносителя, като печалбата остава за офшорната компания.
Известни офшорни зони са Андора, няма данък печалба, за осигурителни вноски работодателят заплаща 13 %, работникът 5%, данъкът върху имуществото е около 1 %, няма данък общ доход, Ангуила - няма ДОД, няма социално - осигурителни вноски, няма данък печалба и данък върху имуществото, няма няма гербов налог и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар