вторник, 12 юли 2016 г.

ТАКСИ КЪМ ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ

Към съдебния изпълнител се дължат такси и в случаите на принудително, и в случаите на доброволно изпълнение на задължението. 
Когато един длъжник има задължения към кредитора, за това задължение кредиторът може може да получи изпълнителен лист от съда. За да бъде събрано вземането, с този изпълнителен лист кредиторът може да възложи на съдебен изпълнител да извърши действията по събирането. 



Съдебният изпълнител, при който е образувано изпълнителното дело, изпраща покана за доброволно изпълнение на длъжника, като дава срок от 14 дни, в които доброволно може да бъде изпълнено задължението. След изтичането на срока за доброволно изпълнение съдебният изпълнител може да предприеме позволените от закона мерки за принудително изпълнение – запор или възбрани.
Важно е да се знае, че дори и да изпълним в срока, даден ни задоброволно изпълнение, таксите, които се събират по Тарифата за таксите, дължими към съдебните изпълнители не отпадат. Те се дължат! Плащайки в срока за доброволно изпълнение, не се дава възможност срещу длъжника да бъдат предприети каквито и да е било принудителни действия. Изпълнителното дело се прекратява и не се начисляват лихви за забава, които текат през цялото време от началото до окончателното събиране на целия дълг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар