сряда, 9 април 2014 г.

ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА СТАЖ



С последните пормени в Кодекса на труда от март 2014 г. беше законово уредена възможността за стажуване и бяха прецизиране текстовете по отношение на трудов договор с условие за обучение по време на работа.
Съгласно новият член 233а от Кодекса на труда стажуването се определя чрез неговите основни характеристики – стажуването представлява вид трудова дейност, изпълняване на определена работа, подчинена на една специфична цел – стажуващият да усвои практечески знания и умения по придобита професия или специалност.

Другият специфичен момент, свързан със стажуването е, че то се извършва под опеката на наставник – особена форма на надзор, контрол и обучение – и се извършва от работодателят или определено от него лице. Наставничеството обезпечава системен, правилен подход от страна на работника, за да приложи придобитите знания (професия, специалност) в реална трудова среда, като крайната цел е придобиването на практически умения по усвоената професия или специалност.
Стажуването може да бъде определено като преходен период между завършеното образование и придобитата професия или специалност, и прилагането им в практиката.
Съгласно условията в чл. 233б, ал. 1 от Кодекса на труда, за да бъде сключен трудов договор за стажуване, кандидатът за стаж трябва да отговаря на определени условия:
  1. Да е на възраст до 29 години;
  2. Да е завършил средно или висше училище, в резултат на което да има придобита професия или специалност; 
  3. Да няма трудов стаж или професионален опит по придобитата професия или специалност.
Следва да се отбележи, че трудовият договор с лицето, отговарящо на изискванията по ал. 1 на чл. 233б КТ, не може да се сключва за каква да е работа, а само за работа на длъжности, които съответстват на придобитата квалификация от лицето.
Съществено изискване при този трудов договор е чрез него да се определят:
  • начинът и формата, чрез които се усвояват практическите умения в процеса на изпълнение на трудовите задължения; 
  • името и длъжността на наставника; както и 
  • други условия, свързани със стажуването.
Времетраенето на договора с условие за стажуване не може да бъде по-малко от 6 и повече от 12 месеца. Такъв договор с едно и също лице може да се сключва само веднъж.
Извън вече посочените специфични условия на този трудов договор, той по нищо друго не се отличава от обичайния трудов договор, условията за който са изчерпателно уредени в Кодекса на труда. Следва да се приложат всички изисквания относно съдържание, деклариране, права и задължения на страните и т.н.
Отношенията между работодателя и наставника се уреждат с допълнително споразумение към трудовия му договор. В него се определят разпределението на работното време на наставника, както и други условия за изпълнение  на наставничеството.
Съгласно чл. 233в от Кодекса на труда се урежда и удостоверяването на резултатите от обучението. То е уредено като задължение на работодателя, който издава специално удостоверение-препоръка, чрез която удостоверява резултатите от обучението. Целта е тази препоръка да послужи на стажанта (работника) като доказателство за практически придобити през стажа умения, когато кандидатства за работа при друг работодател.

Няма коментари:

Публикуване на коментар