вторник, 11 март 2014 г.

ЗАКУПУВАНЕ НА СТАЖ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ



Ако не ви достига осигурителен стаж за пенсиониране и през настоящата 2014 г. такъв може да бъде закупен. Стажа се закупува на 2 основания по чл.9а КСО – или се купува висше, съответно полу-висше образование ( но за не повече от срока на обучение), или при навършване на пенсионната възраст за съответната година на пенсиониране.

При следването се закупуват броя на годините до дата на дипломиране, а при навършване на възрастта – до 5години. Вноската е 74.76лв за 1 месец/за 2014г/. Ако в периода на следване стажа се дублира с друг стаж – майчинство, работа по трудов договор, военна служба и т.н., този период не може да се закупи!
При закупуване на стаж задължително се консултирайте относно недостигащия Ви стаж и дали чрез купуването му ще придобиете право на пенсия. Важно е да се запомни, че следването може да се купи по всяко време и да се ползва и след 5г,10г и т.н. Когато обаче лицето закупува стаж, поради навършена възраст и недостигащ стаж до 5г задължително трябва да се направи преценка дали с тези 5г лицата събират стаж от 34г 8м /за жените за 2014г/ и 37г 8м/за мъжете за 2014г/, в противен случай парите Ви са неоснователно внесени и процедурата им по възстановяване е сложна и минава през ревизори на НОИ и НАП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар