вторник, 12 ноември 2013 г.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ


Органите, които определят и отпускат личните и наследствените пенсии и добавките към тях са длъжностните лица по пенсионно осигуряване към съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Заявители в зависимост от вида на пенсията могат да бъдат лицата, навършили минимална пенсионна възраст и определен стаж; загубилите напълно или частично работоспособността си завинаги или за продължително време; наследниците; лицата придобили право на пенсии, несвързани с трудова дейност.

Необходимите документи за отпускане на пенсия са

1.       Заявление за отпускане на пенсия – обр. УП-1;

2.       Документи за осигурителен (трудов) стаж;

3.       Документи за прекратяване на осигуряването;

4.       Документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор на пенсионера преди 1 януари 1997 г., и за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за осигурителния стаж след тази дата до датата на пенсионирането. Важно: ако за периода след 1997 г. нямате удостоверение за осигурителен доход имате право да напишете декларация данните да бъдат взети от персоналния регистър!

Към заявлението за отпускане на наследствена пенсия или добавка по чл. 84 КСО от наследодател, който не е бил пенсионер, освен документите, необходими за определяне на лична пенсия съобразно вида й, се представят и следните документи /чл.4 от НПОС/.:

1.       Удостоверение за наследниците;

2.       За деца над 18- до навършването на 26-годишна възраст, ако продължават да учат - удостоверение от съответното учебно заведение;

3.       За деца, инвалидизирани до 18-, съответно до 26-годишна възраст по време на обучението или наборната военна служба - експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК) с всички необходими данни за определяне на правото и срока на пенсията;

4.       За преживелите съпрузи, които не са навършили изискващата се възраст и са неработоспособни - експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК) с данните, необходими за определяне на правото и срока на пенсията;

5.       За децата - декларация, че не са осиновени, а за преживелите съпрузи - декларация, че не са встъпили в граждански брак;

6.       За родителите - декларация, че не получават лична пенсия и не са лишени от родителски права, както и документ, удостоверяващ, че са родители - удостоверение за раждане, съдебно решение или удостоверение от общината;

7.       За родителите на лица, починали по време на наборна военна служба - и документ, издаден или заверен от съответното поделение, удостоверяващ, че смъртта е настъпила по време на наборната служба.

Към заявлението за отпускане на наследствена пенсия от наследодател, който е бил пенсионер, се представят документите по чл. 4, т. 1 - 6, а към заявлението за отпускане на добавка по чл. 84 КСО - документите по т. 1 и 5 /чл.5 от НПОС/.

Към заявлението за отпускане на социална пенсия за старост от лица, навършили 70-годишна възраст, се представя декларация по утвърден образец за семейно и имотно състояние и годишният доход на член от семейството. При определяне на годишния доход за членове на семейството се считат съпругът, съпругата и децата до 18-годишна възраст, ако не са встъпили в брак, както и децата над тази възраст, ако са неработоспособни, нямат други доходи и не са встъпили в брак.

Към заявлението за отпускане на социална пенсия за инвалидност от лица, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на сто, се представя експертно решение на ТЕЛК (НЕЛК) с данните, необходими за определяне на правото, размера и срока на пенсията /чл.6 от НПОС/.

Длъжностното лице по пенсионно осигуряване от съответното ТП на НОИ разглежда заявлението и приложените към него документи и преценява дали съответното лице има право да получава пенсия. След като определи началната дата и размера на пенсията, то издава разпореждане за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар